AKTUELNO

Gosti "Novog jutra" komentarisali su naslovne strane današnjih dnevnih novina.

Predsednik Univerziteta Singidunum prof. dr Milovan Stanišić, govoreći o sastanku Aleksandra Vučića, Bakira Izetbegovića i Redžepa Tajipa Erdogana, ističe da je reč o istorijskom razgovoru i mudrom potezu, čiji je cilj stvaranje ambijenta mira, a koji će omogućiti dalji razvoj Srbije i država regiona.

- Nije prijatno da u 2018. godini koja će biti godina krupnih dešavanja na svetskoj, političkoj i ekonomskoj areni budemo u centru dešavanja. Treba da se potrudimo da budemo u publici, a ne na sceni. Treba kupiti mir sa bošnjacima, na Kosovu i izgraditi što bolje odnose sa komšijama kroz ekonomsku saradnju - kaže Stanišić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Odgovorni urednik "Srpskog telegrafa" Boris Vuković kaže da se svetske sile bore za svaki pedalj svojih interesa i svaki uticaj Balkana i Evrope, tako da je sigurno da SAD servira politiku Bakiru Izetbegoviću.

- Na razgovoru Erdogan je pokušao da mu kaže da su trenutno mir i stabilnost najbitniji. Sada smo svedoci kriznih događaja u našoj državi, koje moraju da se reše - kaže Vuković za Pink.

Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da potpuno poštuju neutralnost Srbije, Stanišić smatra da "lepo zvuči ovo dopuštenje".

Foto: TV Pink

- Ova vremena su mnogo opasna jer je pred vratima velika ekonomska kriza, veća i dva do tri puta nego ona iz 2008. Vidimo borbu oko pozicije dolara, mnoge zemlje pokušavaju da ga potisnu - smatra Stanišić, dodajući da iz tog razloga Srbija mora da se posveti sebi i izbegava "nišan" velikih sila.

Vuković kaže da Srbija treba da je navikla da sa zapada dolaze razne izjave, da se jedno priča, a drugo radi.

- Ne bih verovao ovakvim izjavama i obećanjima - kaže Vuković, podsećajući na brojne pritiske koje Srbija trpi sa zapada.

Foto: TV Pink

Komentarišući stav Španije da Kosovo nije nezavisna država, Stanišić podseća na jak razlog zašto je to tako.

- Katalonija je projekat koji je nastao izvan Španije i koji je posledica promena na Bliskom Istoku - kaže Stanišić.

Predstojeći izbori biće dosta neizvesni i borba do poslednjeg glasača, smatra Vuković.

Foto: TV Pink

- Vlada je u mnogim pritiscima, a pojedini lideri opozicije ušli su u kampanje sa velikim sumama novca. Kampanja nije ni počela, a reklame su već prisutne. Vidimo neverovatne koalicije poput koalicije Saše Radulovića i Dveri, članovi liste na kojoj se deo opozicije udružio su se prethodno pljuvali, a sad su zajedno - kaže Vuković.

Stanišić kaže da političari ni u drugim državama nisu bolji po kulturi, znanju i ponašanju.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" možete pogledati u nastavku:

#Aleksandar Vučić

#Bakir Izetbegović

#Gosti

#Novo jutro

#Redžep Tajip Erdogan

#Sastanak

'